Terapie ocupațională
CAZACU FLORENTINA
lucrător arte combinate
- Specializare: Pedagogie
- Conservator, Interpretare canto-clasic
- Lucrător arte combinate
Activitățile zilnice nu sunt altceva decât construcția tipului de interacțiune pe care îl avem cu mediul înconjurător. O persoană care are tulburări de spectru autist, în cele mai multe dintre cazuri are o raportare la mediul înconjurător aparte, cu un grad anume de afectare/iritare senzorială ceea ce îl împiedică în procesul de integrare socială.
Venim în spijinul acestor persoane oferind servicii de terapie ocupațională ca adjuvant important în lărgirea limitelor de comunicare și în dezvoltarea abilităților sociale atât în zona lor de confort (acasă) cât și în afara acesteia.
Emil Verza arată că ,,terapiile ocupaționale sunt de mai multe feluri dar pentru persoanele cu dizabilități cele mai semnificative se referă la ludoterapie, muzicoterapie, terapia prin dans și ergoterapia”.
Terapia ocupațională consolidează:
- încredere in sine;
- stima de sine;
- abilitatea de a lua decizii;
- responsabilitate pentru propria persoana;
- conștientizarea realității;
- putere de concentrare, atenție, perseverenta;
- toleranța la frustrare;
- gestionarea fricii, tensiunii și agresivității;
- exprimarea emoțiilor;
- conștientizare corporală;
- comunicare și abilități sociale;
- potențial și energie;
- motivație.
Terapia ocupațională se adresează:
- copiilor cu probleme senzoriale;
- copiilor cu probleme de învățare;
- copiilor cu autism;
- copiilor cu tulburări de dezvoltare;
- copiilor cu tulburări mentale sau de comportament;
- copiilor cu probleme fizice si motrice;
- copiilor cu boli cronice.
Ludoterapia
Prin ludoterapie ne propunem diminuarea dificultăților emoționale și comportamentale care interferează cu funcționarea normală a copilului. Inevitabil aceasta duce la imbunătățirea comunicării și înțelegerii dintre copil și părinți. Alte scopuri ce ni le propunem ar fi: imbunătățirea exprimării verbale, a abilității de auto-observare, a controlului impulsurilor, găsirea unor modalități de adaptare la frustrare și anxietate, îmbunătățirea capacității de încredere și relaționare.
Utilizăm ludotarapia pentru a-i ajuta pe copii să exprime sau să arate experiențele, sentimentele și problemele prin joc, sub îndrumarea sau supravegherea unui specialist. În această formă de psihoterapie copilul se joacă într-un mediu structurat și protejat, cu jocuri și jucării puse la dispoziție de către terapeut, care observă comportamentul, afectivitatea și limbajul copilului pentru a înțelege gândurile, sentimentele, fanteziile. Când sunt descoperite conflicte, terapeutul ajută copilul să le înțeleagă și să treacă peste ele. (cf. The American Heritage® Medical Dictionary Copyright © 2007, 2004 by Houghton Mifflin Company si Mosby’s Medical Dictionary, 8th edition. © 2009, Elsevier)
Utilizând ludoterapia putem observa: accese de furie, comportamente agresive, tulburări de somn, manifestarea unei temeri și frici, neglijare, abuz fizic sau sexual, pierderea unui membru al familiei, boala medicală, rănire fizică sau orice experiență traumatică, tulburări de învățare, etc.
Ludoterapia este abordarea terapeutică ce dezvoltă capacitatea înnăscută a copilului de a se juca, ca modalitate de abordare a problemelor de creștere, a neglijării, abuzului și tulburărilor de atașament. Copiii contribuie la propriul proces de vindecare dacă un terapeut prin joc profesionist este capabil să înțeleagă comunicarea non-verbală a copilului. Terapeutul prin joc sprijină schimbarea în comportamenul inadecvat și în distresul emoțional. Cercetările au arătat că stadiile de dezvoltare a jocului la copii contribuie la abilitățile lor în educație, inteligență, învățare emoțională și socială. Terapia prin joc îl ajută pe copil să fie în stare să ducă o viață mai independentă și să se maturizeze intr-un adult sănătos.
Art-Terapia
Prin art-terapie ne propunem a îmbunătăți bunăstarea fizică, mintală și emoțională a copilului. Această formă de terapie este foarte mult aplicată pe copii deoarece folosește o formă naturală și intuitivă de exprimare, ce apare încă dinainte ca limbajul copilului să se fi dezvoltat.
Copilul este încurajat ca prin arta exprimată să își exploreze și să-și înțeleagă emoțiile, conflictele emoționale, traumele, să reducă stresul, să îmbunătățească abilitățile sociale, să crească stima de sine. Această formă de terapie non-invazivă și extrem de accesibilă, îi ajută pe copii să se exprime; copiii care au trecut prin abuz fizic și/sau emoțional, prin diverse traume, prin episoade depresive sau prin alte tulburări pot beneficia de pe urma autoexprimării creative. De asemenea, art-terapia este recomandată atunci când copilul se confruntă cu dificultăți de învățare, diverse probleme sociale, atunci când trece printr-o perioadă de doliu, tristețe profundă sau accese de furie. Art-terapia include realizarea de colaje, colorat, pictat, mâzgălit, pictat cu degetele, realizarea de figurine/sculpturi, jocul cu lutul și plastilina